Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

Aki még nem járt Ózdon, azt egy kevesek által ismert csemege várja a kisvárosban: a megújult ÓMÉK - Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark egy olyan világba enged betekintést, amellyel a hétköznapjainkban eddig soha nem találkozhattunk.
Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

A részletes kohászati ​​kiállítás, a gazdag néprajzi gyűjtemény és az egyedi géppark rávilágít, milyen lehetett az emberek élete az iparosodást ma már elfeledett korszakában.

Ezek a tárgyak kézzelfoghatóvá teszik a múltat: szinte érezni azok izzadságszagát, akik a kemencénél fáradoztak. Képet kaphatunk ugyanakkor a munkások ruházatáról és az általuk használt eszközökről is.

A nagy elővigyázatosságot és nehéz fizikai munkát igénylő XIX. századi bányászat technikai adottságait tükrözi a kialakított bányarészlet, amelyet egykor az ipar által foglalkoztatott ácsok készítettek a bemutatás céljából.

A múzeumban található makettek és diorámák, amelyek különféle munkafolyamatokat jelenítenek meg, egytől egyig az akkori gyári munkások keze munkái, az országban is egyedülálló gyűjteményt alkotva.

Külön érdekesség, hogy a közlekedésbe később érkezett meg az iparosodás kora: 1872-ig a gyár nem kapcsolódott az országos vasúti hálózathoz, ezért mindennemű szállítás lovasszekérrel történt.

Az akkori állapotot érzékeltető makettek segítségével követhető végig a vasúti szállítás fejlődése, a működőképes mozdonymodelltől a fogaskerekű-vasút terepasztalon kialakított rekonstrukciójáig.

A munkáséletmód kiállítás pedig az egykor virágzó ipari társadalom különböző rétegeinek lakás- és életkörülményeit, munkakörnyezetét, privát és közösségi szféráját mutatja be.

Ózdon 1971-ben hozták létre a Gyártörténeti bemutatót, amely a nagy múltú vasgyártás történetét volt hivatott megjeleníteni. A szorgos gyűjtőmunkának köszönhetően a gyűjtemény fokozatosan bővült a munkások életkörülményeit bemutató tárgyakkal és a város kultúrtörténeti emlékeivel.

A gyűjteményeken felül időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, zenei és történelmi klubok is várják a látogatókat.

Még több érdekesség Ózd kapcsán itt!

Kapcsolódó cikkek

Ebben az évben is vár a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark!

Vár a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark!

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark igazán izgalmas élményeket kínál kisebbek és nagyobbak számára.

Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

Állandó és időszaki kiállítások, interaktív terek és programok várják a látogatókat

Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

Az iparosodás rég elfeledett korszakába nyerünk betekintést a munkások hétköznapjain keresztül.