Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

A Digitális Erőmű - az ózdi Ipari Park területén a Nemzeti Filmélménypark szomszédságában - számos szórakozási és tanulási lehetőséget kínál a kicsiknek és nagyoknak: barátkozhatunk a drónokkal, kipróbálhatjuk a VR-szemüveget és Magyarország múltjára is új perspektívából tekinthetünk.
Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

A Digitális műhelyben bepillantást nyerhetünk a Holográfia világába is. Mindenki készíthet magának hologrampiramist, melynek segítségével megláthatjuk a vetített hologramképet. A Virtuális valóság (VR) szemüvegek az adott hónap jeles napjához igazodva nyújtanak érdekes látványt a virtuális térben.

Itt kap helyet egy drónszimulátor sarok is, ahol a kalandos kedvű látogatók kipróbálhatják magukat és elsajátíthatják a drónok irányításának alapelveit. A szimulátoros gyakorlást követően jöhet az éles bevetés a drónsimogatóban, ahol lehetőség nyílik az igazi drónok reptetésére.

Fontos látványosság a Digitális Kárpát-medence kiállítás is, ahol végtelenített mozgó képsorokon keresztül ismerhetjük meg a Kárpát-medence történelmét és hagyományait.

Itt nem ülve nézünk filmet, hanem különböző korokból származó filmrészleteket tekintünk meg. Összefűzött, kortárs felfogású filmek között sétálhatunk és ránk van bízva, mely témakörnél állunk meg.

A filmetűdök a magyar identitáshoz és a Kárpát-medence világához kapcsolódnak, emellett a magyar tájakhoz és állatvilághoz, népszokásokhoz és néptánchoz, írott kultúrához és a művészetekhez, vagy épp a hazai sportokhoz, fürdőkhöz és feltalálókhoz. Eredeti felvételeken láthatjuk Szent-Györgyi Albertet és Victor Vasarelyt éppúgy, mint régmúlt korok hétköznapi szereplőit.

A Digitális Kárpát-medence kiállítás mellett az Erőműben megtekinthetőek a Neumann János Számítógép-tudományi társaság közvetítésével a hetvenes évek nagy számítógép központjaiból származó kellékek, valamint otthoni felhasználásra szánt számítógépek.

A Digitális Dimenzió állomásain a látogatók számos olyan technológiával ismerkedhetnek meg, amelyek segítenek megtapasztalni a virtuális és a kiterjesztett valóság élményét, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit.

A játékon túl tényleg csak a fantázia szab határt annak, hogy mire használjuk ezeket a vívmányokat, amelyek már nem is a jövőt, sokkal inkább a mindennapjainkat tehetik még színesebbé. A kiállítás testközelbe hozz a legérdekesebb technológiákat. Merüljünk el ebben a virtuális világban, ahol semmi sem az, aminek látszik, de mégis minden valóságos!

Kapcsolódó cikkek

Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

Egy letűnt világba kalauzol az ózdi múzeum egyedülálló gyűjteménye

Az iparosodás rég elfeledett korszakába nyerünk betekintést a munkások hétköznapjain keresztül.

Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

Klasszikus értékeket ment át digitális eszközökkel az ózdi Digitális Erőmű

Állandó és időszaki kiállítások, interaktív terek és programok várják a látogatókat

Ebben az évben is vár a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark!

Vár a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark!

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark igazán izgalmas élményeket kínál kisebbek és nagyobbak számára.