Hogyan készülnek az ízesített ginek?

A gin térhódítása Magyarországon is egyre jelentősebb. Népszerűsége nem meglepő, hiszen egy nyári estén nincs is jobb, mint egy ebből készült kellemes koktél.
Hogyan készülnek az ízesített ginek?

Bár erről az italról elsősorban a borókabogyó ízvilága jut eszünkbe, sokan az ízesített változatot keresik. De hogyan történik az ízesítés? Mivel teszik még különlegesebbé ezt a nedűt? Az alábbiakban kiderül!

Miből áll a gin?

Az 1600-as évektől létezik az ital. Eredetileg egy gyógyszerész szeretett volna méregtelenítő szert létrehozni. Így készítette el az első gint, amelynek alapja gabonaszesz volt, aromáját pedig a borókabogyó adta.

Manapság nagyüzemben malátázatlan gabonaalapú desztillált etanolból készül. Érdekesség, hogy többszöri lepárlással nyeri el gyógynövényes aromáját. Ennek alapját ma is a boróka adja, de többféle gyógynövény is megjelenhet benne, márkától függően. A lepárlás módja is változó lehet, attól függően, milyen eljárást követ az üzem.

Hogyan készülnek ízesített változatai?

A lepárlás során a gyógynövényeknek köszönhetően nyeri el különleges ízét a nedű. Az eredeti változat így kerül forgalomba, a fogyasztók pedig ihatják tisztán, de akár tonikkal vagy más alapanyagokkal koktélba keverve.

A webshopokban és más boltokban a a legjobb ginek kínálata tartalmaz ízesített változatokat is. Ezek esetében a lepárlás után, a gyártás utolsó ütemeként például gyümölcskivonatokat vagy fűszereket adnak nedűhöz. Esetenként cukor és tiszta alkohol is kerül még bele, a megfelelő hatás eléréséig. Néhány példa a legkeresettebb változatokból:

· epres

· citromos

· málnás

· narancsos

· fűszeres

· levendulás

· bodzás

Vannak kimondottan érdekes kombinációk is, például a fenyőízzel gazdagított vagy az uborkás változat. Ezeket az ízesített nedűket is fogyaszthatjuk önmagukban, de tonikkal vagy mással hígítva is.

Hogyan készíthetünk gines koktélt?

Az ízesített, s a tonikkal kevert verziókon túl nagyon népszerűek a koktélok is! Ha például összekeverjük gyömbérsörrel és lime-al, akkor megkapjuk a Gin Buck nevű italt! Paradicsomlé és tabasco hozzáadásával pedig a Red Snapper nevű koktél készíthető el.

Összefoglalva: A gin az 1600-as évektől létezik, de ma is tud újat mutatni. Néhány gyártó a lepárlás után további fűszert vagy gyümölcskivonatot ad hozzá, s így ízesítve palackozza. Ennek rengeteg változata létezik, s az ínyencek is igazi különlegességekre lelhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Érdekel, hogy miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha? Akkor kattints cikkünkre és tudj meg mindent erről a témáról!

Az Édesburgonya Tápanyagtartalma és Egészségügyi Előnyei

Az Édesburgonya Tápanyagtartalma és Egészségügyi Előnyei

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, a zöldségek királynője lehet az egészséges táplálkozás világában.

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért!

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből!

A hagyományos palacsinta helyett, ma már számtalan más lehetőségünk is van, hogy egészséges palacsintát készítsünk. Süthetjük a palacsintát zabpehelylisztből is. Mutatjuk is, hogy miért!