Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből!

Miért olyan egészséges a zabpehelyliszt? A zabpehelyliszt nem csak oldható, hanem oldhatatlan rostost is tartalmaz. Mindkét rosttípus hozzájárul a szívbetegség megelőzéséhez. Kétféle koleszterin létezik. Az egyik a HDL, azaz a jó koleszterin, míg a másik, az LDL, azaz a rossz koleszterin. A zabliszt csökkenti az LDL - koleszterinszintet, ezzel pedig csökken a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. A zabpehelyből, illetve a zablisztből készült táplálékok hasznosak lehetnek a cukorbetegséggel és a magas vércukorszinttel küzdő betegek számára, hiszen részt vesz a vércukorszint szabályozásában.
Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért!

A zabliszttel kapcsolatban még az is bebizonyosodott, hogy szerepe van a vérnyomás csökkentésében, azaz a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékei is csökkennek, ha rendszeresen fogyasztjuk a zabot, mint rostban gazdag táplálékot.

A zab csökkenti az éhségérzetet. A zab a magas rosttartalmánál fogva, könnyen eltelít, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. Könnyen eltelít és még az emésztésünket is rendbe rakja.

Ha már palacsintát szeretnél sütni, akkor ne a hagyományos palacsintát készítsd el. Lehet, hogy a nagyi palacsintája finom, lehet, hogy imádod is, de hidd el, a hagyományos fehér búzalisztből készült, olajban kisütött palacsinta rengeteg fölösleges kalóriát tartalmaz, ami biztos, hogy nem egészséges.

Azonban a zabpehelylisztből készült palacsinta nem csak könnyed, nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, ráadásul, mivel a zab, magas rosttartalommal bír, így hamar eltelít, így nem eszed magad palacsintából degeszre. Habár, ebből a palacsintából többet is megehetsz, de akkor mindenképpen ügyelj a töltelékre, azaz a palacsintatöltelék is készüljön friss, szezonális gyümölcsökből és egészséges hozzávalókból.

A zabpehelylisztes palacsinta hozzávalói:

· 20 dkg zabpehelyliszt

· 1 tojás

· 2 dl zsírszegény tej

· 1 dl szénsavas ásványvíz

· 1 csipet só

· 2 teáskanál nyírfacukor vagy méz

· kókuszolaj

Hogyan készítsd el?

Keverd össze egy tálban a hozzávalókat. Kókuszolajat is tegyél a palacsintatésztába. Hogy mennyit? Én egy evőkanálnyit szoktam, mert így sütésnél csak nagyon vékonyan kell kikenni a palacsintasütő serpenyőt. Mivel a zabpehely könnyen magába szívja a folyadékot, így, ha vékony palacsintákat szeretnél, akkor még sütés közben is hígíthatod tejjel, vagy szódavízzel a palacsinta tésztáját. Próbáld ki ezt az egészséges palacsintaváltozatot, mert valóban egy hihetetlenül könnyű és nagyon ízletes palacsintát kapsz majd. Ügyelj arra, hogy sütésnél meg ne égjen a palacsinta. Akkor jó ez a desszert, ha éppen csak aranybarnára pirul mindkét oldala.

Kapcsolódó cikkek

Cseresznyepálinka baráti beszélgetésekhez

Cseresznyepálinka baráti beszélgetésekhez

A pálinka nem hagyományokkal, nagy múlttal rendelkezik hazánkban. A magyar ember szeret pálinkát fogyasztani, legyen szó disznóvágásról, lakodalomról, de a baráti beszélgetések sem múlhatnak el egy-egy kupica pálinka nélkül.

A legtisztább szeszes ital története: ismerd meg a vodkát!

A legtisztább szeszes ital története: ismerd meg a vodkát!

A vodka, a tiszta és semleges szeszes ital, amely világszerte a koktélok alapanyagává vált, lenyűgöző történelemmel és gyártási folyamattal büszkélkedhet, amely megkülönbözteti más desztillált italoktól.

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért!

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből!

A hagyományos palacsinta helyett, ma már számtalan más lehetőségünk is van, hogy egészséges palacsintát készítsünk. Süthetjük a palacsintát zabpehelylisztből is. Mutatjuk is, hogy miért!