Hideg sörrel a nyári forróság ellen

Az elmúlt években a nyarak egyre melegebbek, a klíma változik, meg kell próbálni valahogy túlélni a forróságot. Évtizedekkel ezelőtt a 30 fok már hőségnek számított, ma már közepesen melegnek tartjuk.
Hideg sörrel a nyári forróság ellen

Az ilyen melegben jó megoldás lehet egy hideg sör, ami lehetőleg minőségi termék legyen amit ilyenkor is lehet fogyasztani. A nyári hónapok alatt a sör a legnépszerűbb alkoholos ital, viszont még a forróságban sem tanácsos jéghidegen fogyasztani. A sörfogyasztás szinte minden országban nyáron éri el a csúcsát, a hőségben a jeges ital üvegén gyöngyöző vízcseppek mindenkire hatnak. Számos sör ízére hat, ha az ideális hőfok alá hűtjük. Az alsóerjesztésű lager sörök valóban hidegen 5-7 fok között a legjobbak, a búzasörök ízén már ront ha 10 fok alá hűtjük, az ettől erősebb söröket az ale-kat és kézműves söröket pedig 14-15 fokon érdemes fogyasztani.

Erősebbek a sötétebb sörök?

A sör színét a gabona pörkölése határozza meg, ez az ízére kihat, de az alkoholtartalmára már nem. A legtöbb hazai sörmárka 4,5 százalékos, míg a fekete Guinness csupán 4,2 százalékos alkoholtartalmú.

Jobb az üveges mint a dobozos?

Régebben a tehetősebbek üvegből itták a sört, míg a dobozos, olcsóbb változat a munkások között volt népszerű az olcsóbb ára miatt. Ezért gondolták, hogy az üveges kiszerelésű sör jobb minőségű. Az üveges sör minőségét két tényező is ronthatja az oxigén és a napfény. Mivel a kupak nem zárja le légmentesen az üveget minimális oxigén beszivárog, ami az ital minőségét befolyásolhatja.

A mi komolyabb gond az az UV- sugárzás, ami miatt jellegzetes kesernyés íze lesz a napon tárolt italoknak. Nem véletlenül barnák és zöld színűek a sörös üvegek, ezek ugyanis szűrik az üveget érő UV-sugárzás egy részét. A dobozos ital nagy előnye, hogy kiszűri mindkét tényezőt így hosszabb ideig garantálja a minőséget.

A sör is nemesedik az idővel?

A hosszabb tárolás befolyásolja a sör ízét de nem lesz jobb, csak más. Amikor a sör lekerül a szalagról már fogyasztható, nem érdemes éveket halogatni az elfogyasztását. A KoktélBolt webáruházban megtekinthető a sörös poharak ára és amennyiben megfelelő, vásárolni is lehet belőlük.

Összegezve

A nyári melegben jól esik egy nagy pohár hideg sör, de igazán hidegen nem szabadna fogyasztani. Fajtától függően 10 fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb a fogyasztásához. A dobozos és az üveges változat közül a dobozos az amelyik hosszabb ideig garantálja a minőséget. A sör nem nemesedik az idő múlásával, a palackozás után fogyasztható, nem érdemes éveket várni az elfogyasztásával.

Kapcsolódó cikkek

A legtisztább szeszes ital története: ismerd meg a vodkát!

A legtisztább szeszes ital története: ismerd meg a vodkát!

A vodka, a tiszta és semleges szeszes ital, amely világszerte a koktélok alapanyagává vált, lenyűgöző történelemmel és gyártási folyamattal büszkélkedhet, amely megkülönbözteti más desztillált italoktól.

Cseresznyepálinka baráti beszélgetésekhez

Cseresznyepálinka baráti beszélgetésekhez

A pálinka nem hagyományokkal, nagy múlttal rendelkezik hazánkban. A magyar ember szeret pálinkát fogyasztani, legyen szó disznóvágásról, lakodalomról, de a baráti beszélgetések sem múlhatnak el egy-egy kupica pálinka nélkül.

Miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha?

Érdekel, hogy miből áll és hogyan épül fel egy éttermi konyha? Akkor kattints cikkünkre és tudj meg mindent erről a témáról!