A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

Napjainkban a nyári meleget inkább hőségnek nevezhetjük, a 35 fok fölé emelkedő értékeivel, ez a magas hőmérséklet pedig nagyon megnehezíti az emberek mindennapi életét. A hőséget elviselni nem egyszerű, mindenki másképpen próbálja túlélni ezt az időszakot, ventilátorral, gyakori frissítő zuhanyozással de a legjobb, ha van klímaberendezésünk.
A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

Ki szerelheti fel a légkondicionálót?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a klímaberendezést nem szerelheti be bárki. Uniós rendelet szerint ugyanis csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált cég szakembere szerelheti fel, még akkor is ha mi magunk is be tudnánk szerelni. Sőt ha nem szakember szereli be a klímát, még a garanciát is el lehet bukni vele. Napjainkban már egyre többen szereltetnek be klímaberendezést, ám nincsenek azzal tisztában, hogy hogyan kell azt használni. Vannak ugyanis bizonyos szabályok, amelyeket jó ha betartunk a klíma használatával kapcsolatban.

Hogyan használjuk helyesen a klímaberendezést?

A legnagyobb gond a klíma használatával kapcsolatban, hogy a nagyon magas hőmérséklet hatására azonnal le akarják hűteni a lakást, így hatalmas hőmérséklet különbséget hoznak létre azzal, hogy túlságosan alacsony hőmérsékletre állítják a klímát.

Ám ez a nagy kinti-benti hőmérséklet különbség okozhat felső légúti betegségeket, izületi gyulladásokat, de magas lázzal, torokgyulladással esetleg tüdőgyulladással is küzdhetnek másnap.

Az a legjobb megoldás a klíma beállításánál, ha ismerjük a pontos kinti hőmérsékletet és maximum 7-8 fokos különbséggel lehet ettől csak hidegebb a benti térben. A nagy hőingás különösen a nagyon fiatalokra és az idősebb korosztályra hat erőteljesen.

Milyen készüléket érdemes vásárolni?

A klímaberendezés vásárlásánál elsősorban a lakás adottságait kell figyelembe venni. Nem mindegy a lakás vagy ház tájolása, szigetelése az, hogy új építésű vagy régebbi. A szakértők szerint mindig a készülék energiahatékonyságára kell figyelni és lehetőleg A+ kategória alatt ne vásároljunk légkondicionálót. Igaz, hogy ezeknek az ára magasabb, mint az olcsóbb készülékek, de kevesebbet is fogyasztanak.

Szükség van-e a rendszeres karbantartásra?

Sok gyártó előírja, hogy milyen gyakran kell a klímaberendezést tisztítani és karbantartani, és csak akkor érvényes rá a garancia, ha valóban meg is tesszük. Ez általában évenkénti tisztítást takar, de vannak gyártók, akik az évi kétszeri tisztításhoz ragaszkodnak.

Azért is fontos, hogy a klímaberendezés tisztítása megtörténjen mert a piszkos klíma belsejében hamar elterjednek a kórokozók, a penészgomba és a különböző baktériumok is jól érezhetik magukat a meleg, párás környezetben, és ez rengeteg betegséget idézhet elő. Amennyiben a klíma vásárlása mellett döntünk a KlímaMarkt webáruházban megtalálható a klímaberendezés webshop elérhetősége.

Összegezve

Klímaberendezés vásárlása előtt jó ha tájékozódunk a vásárlás lehetőségéről,arról, hogy mekkora klímára van szükségünk, a beszerelés menetéről, lehetőségeiről, kivel lehet beszereltetni, mindez mennyibe kerül, illetve tájékozódni kell a használat helyes módjáról is, hogy tényleg jó hasznát vegyük a készüléknek.

Kapcsolódó cikkek

A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

Napjainkban a nyári meleget inkább hőségnek nevezhetjük, a 35 fok fölé emelkedő értékeivel, ez a magas hőmérséklet pedig nagyon megnehezíti az emberek mindennapi életét.