Milyen kötelekre lesz szükség a kertben?

A kötelek felhasználási módja sokrétű. Nemcsak a háztartásban és a sportokban van jelentőségük, hanem kerti kiegészítőként is használhatók. Milyen típusok jönnek szóba kültéri használatra? Mire lesz szükség a kertben? Utánajártunk!
Milyen kötelekre lesz szükség a kertben?

Fonatolt változatok

Ezekkel a kiegészítőkkel találkozunk leggyakrabban. Felhasználásuk sokrétű. Valójában a hajózásban a kikötéshez is ilyet használnak. Így, ha valakit a minőségi hajókötelek ára érdekel, akkor erről a típusról beszél.

A kertben számtalan módon használhatjuk a fonatolt termékeket, hiszen azok UV stabilizáltak és színtartók. Lássunk néhány példát:

· fóliasátrak, ponyvák rögzítése

· ruhaszárító

· kültéri tárolók megerősítése

· fa oszlopokkal kiegészítve korláthoz

· felfüggesztéshez (lámpások, virágládák)

· függőágy készítése

· virágcserepek, kinti bútorok, farönkök dekorálása

· kerti zuhany mellé törülközőtartó barkácsolásához

Jó hír, hogy többféle színben és változatban kaphatók, így dekorációs céllal variálhatjuk őket.

Speciális kötözők kertészkedéshez

Ezek elsősorban kender és len szálakból készülnek. Felhasználásuk a háztartásban sokrétű. Létezik kimondottan palántakötöző, amely a kertészkedés során jól jön, hiszen gyengéden támasztható meg vele a növény. Hasonló ehhez a szőlőkötöző is. Hálózásra (például uborka vagy más indás növény felfuttatására) is létezik külön típus, a hálózsinór. Ez jól csomózható, s könnyen használható.

Kiegészítők kinti játékokhoz

Nem lehet mindig játszótérre menni, ezért otthon is célszerű néhány kerti játékot összeállítani. Ezekhez biztonságos és tartós rögzítőelemeket kell választani.

Acélbetétes kötél

Manapság minden modern játszótéren megtalálható ez a típus, hiszen EU szabvány, így otthon is ezt érdemes használni. Színtartó, állja a kopást és a időjárási körülményeket. Belsejében acélsodrony van, külső borítása poliészter fonalból készül.

Hintakötél

Alapdarab a hinta, amely nemcsak szórakozás, de az idegrendszert is fejleszteni. Érdemes UV stabil, színtartó, kültéri használatra készült hintakötéllel rögzíteni.

Összefoglalva: A kültéri használatra szánt kötelek általában UV stabil anyagból készülnek, kopásállók, s bírják a szélsőséges időjárási körülményeket is. Különösen igaz ez azokra, amelyeket több éven át használunk a kertben, például tárolási vagy dekorációs céllal. Természetesen vannak gyengébb változatok is, például a szőlőkötöző, amelynek sokkal kisebb súlyt kell megtartania. A cikkben felsorolt típusokra mind szükség lehet a kertben.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan tartsa tisztán a kertjét

Hogyan tartsa tisztán a kertjét

A kert fenntartásának egyik legfontosabb lépése a metszés.

Milyen kötelekre lesz szükség a kertben?

Milyen kötelekre lesz szükség a kertben?

Meta: Mire jó a hajókötél? Használható akár a kertben is? Mivel rögzítsem a hintát a gyereknek? Kattints, és ismerd meg ezeket a fontos kellékeket!