Dohányzás leszokás 6 egyszerű módszerrel

A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedély. Évente milliók halnak meg a dohányzás okozta betegségekben. Első helyen áll a szívbetegség, aztán a rákos megbetegedések következnek. A dohányzás többek között oka lehet a száj-, a garat-, a gége-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a mell - és a prosztatarák kialakulásának. Rendkívül sok káros anyagot tartalmaz. Olyan anyagokat, amelyek negatívan hatnak az érrendszer, az agy, a szív, a légzés működésére.
Dohányzás leszokás 6 egyszerű módszerrel

Mindegy mikor tesszük le a cigarettát, csak döntsünk minél hamarabb, hiszen ma már bizonyított tény, hogy akkor is helyreállhat egyes szervünk egészsége, ha idősebb korunkban szabadulunk meg ettől a káros szenvedélytől. A dohányzás nem csak káros, de tönkreteszi a bőrt, azaz ráncossá, élettelenné és szürkévé teszi azt. Roncsolja az ínyt és a fogakat. Nem beszélve arról, hogy a hajhullásért is felelőssé tehető és nagyon kellemetlen a szaga. A dohányos emberről már messziről érezni, hogy füstöl. Akkor is, ha rágózik, ha parfümmel fújja be magát. Ezzel nem javít, sőt, csak tovább ront a helyzeten. Mutatunk 6 módszert, amelyek segíthetnek a leszokásban.

1. Erős elhatározás valaki kedvéért

Azt szokták mondani, hogy mindig elsősorban saját magunk miatt fogyjunk le, vagy hagyjuk abba a dohányzást. Azonban nagyon sok ember más miatt vált meg ettől a káros szokásától, hiszen nagyon nagy motiváló erő lehet egy új szerelem, a gyermekünk megszületése. Sok ember számára nagyon nagy motivációs erővel bír az a személy, aki közel áll a szívéhez és ő kéri, hogy szokjon le a dohányzásról, mert nem szeretné emiatt idő előtt elveszíteni.

2. Kortyolgass gyógyteát

A dohányzásról való leszokás feszültté és idegessé tehet, így érdemes már a leszokás előtt alaposan felkészülni és egy-egy csésze gyógyteát kortyolgatni. Ez lehet citromfű, levendula, vagy az erősebb hatású orbáncfű, de vannak olyan teák is, amelyek kifejezetten a leszokás miatt kialakult elvonási tüneteket csillapítják.

3. Változtasd meg a napi rutinodat

Ha reggel cigarettával és kávéval kezdted eddig a napot, akkor először szokj rá a zöld teára, vagy más gyógynövényes teára. Először csak ízlelgesd, szokj hozzá és mellette még cigarettázz néhány napig. Néhány nap után azt veszed majd észre, hogy a cigaretta nem is esik jól a gyógytea mellé, így egyre kevesebbet fogsz dohányozni, majd végleg sikerülni fog abbahagyni.

4. Fogyassz fahéjas dióféléket

A diófélék segítenek elterelni a figyelmet a cigarettáról, a fahéj pedig csökkentheti a cigaretta iránti vágyat.

5. A pozitív és a negatív dolgok felsorolása

Egy papírlapot ossz ketté, majd az egyik oldalára írd le, hogy miért szeretsz dohányozni. A papír másik részére pedig minden negatív dolgot jegyezz le, ami a dohányzással kapcsolatos. Majd meglátod, hogy a negatív dolgok lesznek túlsúlyban és így sokkal könnyebb lesz ettől a káros szenvedélytől megszabadulni.

6. Igyál vizet

Sok embernek beválik a leszokás időszakában, ha egy nagy pohár vizet fogyaszt el, amikor rá akar gyújtani. Sokan a citromleves vízre esküsznek. Próbáld ki te is!

Kapcsolódó cikkek

5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással

5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással

Az ízületi gyulladás nem csak fájdalmat okoz, hanem az ízületek merevvé válnak, ami megnehezíti a mozgást. A cikkben 5 olyan étel kerül felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás csökkentésében.

A cukorbetegségnek - Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?- számos tünete van, már a kezdeti szakaszban is.

Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?

A cukorbetegség kezdetben nem mutat szembetűnő és feltűnő tüneteket. Azonban, ha tudjuk, hogy pontosan mik a tünetei, úgy akár még visszafordíthatóvá is válik. A cikkben bemutatjuk ennek a betegségnek a legfontosabb szimptómáit.

Miért fontos a mentálhigiénés tanácsadás a fiatalok számára

Miért fontos a mentálhigiénés tanácsadás a fiatalok számára

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a fiatalok mentális egészsége.