Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?

A 2-es típusú cukorbetegség nem korfüggő, azaz nem csak az idősebb emberek betegsége. Sajnos, bárki szenvedhet ebben a betegségben. Mivel a korai tünetek még nem adnak okot aggodalomra, így sokan veszik félvállról a tüneteket. Kezdetben a vércukorszint ingadozhat, illetve a vércukorszint szabályozással lehetnek gondok, de sokan azt hiszik, ha szédülnek, az csak azért van, mert megéheztek. Azonban, ha a vércukorszint tartósan magas értékeket mutat, úgy nagyon sok és kellemetlen szimptóma jelentkezhet.
A cukorbetegségnek - Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?- számos tünete van, már a kezdeti szakaszban is.

A magas vércukorszint következményei

Amennyiben valakinek tartósan magas a vércukorszintje, úgy nagyon sokféle és kellemetlen tünetet megtapasztalhat. Ezek a tünetek lassan alakulnak ki, éppen ezért már csak egy-két tünet jelentkezésénél is érdemes felkeresni a háziorvosunkat, mivel ha időben orvoshoz fordulunk, úgy mi magunk is sokat tehetünk az állapotjavulásért. Milyen kezdeti tünetek jelentkezhetnek? Ilyenek a szív - és érrendszeri megbetegedések, az idegproblémák, a kéz - és lábujjak zsibbadása, a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizeletürítés, a szájszárazság, a nehezen gyógyuló sebek, főleg a lábszáron.

A tünetekről részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető tünete az állandó és szűnni nem akaró gyakori szomjúságérzet. Emellett megjelenhet az állandó vizelési inger is. A sok folyadékfogyasztás mellett megjelenhet az éhségérzet is, legfőképpen az édességek, cukros ételek iránti vágy. Ennek ellenére, a súlyvesztés - és a súlynövekedés is az egyik kezdő tünete a betegségnek.

Amikor a magas vércukorszint tartóssá válik, úgy megjelenhetnek olyan tünetek is, mint szűnni nem akaró fejfájás, szédülés és homályos látás. De a fáradtság is mindennapossá válhat.

Sokan először a bőrgyógyászatot keresik fel, mert szűnni nem akaró bőrpanaszaik, fekélyek, nehezen, vagy nem gyógyuló bőrsérüléseik is vannak. A 2-es típusú cukorbetegségre nagyon is jellemző a bőr gombás fertőzése, de a húgyúti fertőzések és a bőrviszketés is vezető tünetek lehetnek.

A szexuális diszfunkció, az orgazmus képtelenség is jele lehet a betegség meglétének. Ez a betegség ugyanis károsítja a nemi szervek ereit és idegeit és ez okozhat gondokat az együttlétek során. Mind a férfiak, mind a nők esetében megjelenik a szexuális diszfunkció, amely a kezelés után meg is szűnik.

A cukorbetegség és a kockázati tényezők

Mint a legtöbb betegségnek, a 2-es típusú cukorbetegségnek is vannak kockázati tényezői. Egyes életmódbeli tényezők fokozzák a betegség kialakulásának kockázatait. Ilyen a dohányzás, az inaktív életmód, az elhízás, legfőképpen a hasi elhízás jelenthet veszélyt. A betegség kialakulásában szerepet játszik a feldolgozott élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása, de a magas trigliceridszint és az alacsony HDL - koleszterinszint is a kockázati tényezők között szerepel.

A diagnózis és a cukorbeteg diéta

Amennyiben valaki megkapja a cukorbetegség diagnózisát, mindenképpen egy helyes étrend kialakítására kell törekednie. Hiszen a vércukorszint beállítása, jelentősen csökkentheti a cukorbetegség szövődményeinek a kockázatát. Az étkezés során törekednie kell a csökkent szénhidrát - és kalóriabevitelre. Az étrend kialakításában dietetikus segítségét kell kérni, aki személyre szabottan, a laboreredmények ismeretében, össze tud állítani egy olyan étkezési tervet, amely nem csak a megfelelő táplálkozást, hanem a súlycsökkenést is elősegíti.

A mozgás szerepe

A rendszeres testmozgásnak nagyon fontos szerepe van a cukorbetegség szövődményeinek elkerülésében. A rendszeres testmozgás ugyanis nem csak a vércukorszint csökkenésben van szerepe, hanem a testzsír - és a vérnyomás csökkentésében, illetve a szív-és érrendszeri betegségek kivédésében is.

Kapcsolódó cikkek

4 dolog, amiről ideje eldönteni 30 éves korod után

4 dolog, amiről ideje eldönteni 30 éves korod után

Minden férfinak, legalább 30 éves kora után el kell döntenie, hogy mihez szeretne kezdeni, mit is akar pontosan az életével kezdeni. Mutatunk négy dolgot, hogy miben kell határoznod, ha már betöltötted a harmincadik életévedet.

Vadászat Magyarországon és Európában

Vadászat Magyarországon és Európában

Magyarország Európa egyik legnépszerűbb vadászországa az európai és nemzetközi vadászok körében. Hatalmas erdőterületei és gazdag, termékeny mezőgazdasági területei évente vadászok ezreit vonzzák.

5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással

5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással

Az ízületi gyulladás nem csak fájdalmat okoz, hanem az ízületek merevvé válnak, ami megnehezíti a mozgást. A cikkben 5 olyan étel kerül felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás csökkentésében.