Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?

A 2-es típusú cukorbetegség nem korfüggő, azaz nem csak az idősebb emberek betegsége. Sajnos, bárki szenvedhet ebben a betegségben. Mivel a korai tünetek még nem adnak okot aggodalomra, így sokan veszik félvállról a tüneteket. Kezdetben a vércukorszint ingadozhat, illetve a vércukorszint szabályozással lehetnek gondok, de sokan azt hiszik, ha szédülnek, az csak azért van, mert megéheztek. Azonban, ha a vércukorszint tartósan magas értékeket mutat, úgy nagyon sok és kellemetlen szimptóma jelentkezhet.
A cukorbetegségnek - Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?- számos tünete van, már a kezdeti szakaszban is.

A magas vércukorszint következményei

Amennyiben valakinek tartósan magas a vércukorszintje, úgy nagyon sokféle és kellemetlen tünetet megtapasztalhat. Ezek a tünetek lassan alakulnak ki, éppen ezért már csak egy-két tünet jelentkezésénél is érdemes felkeresni a háziorvosunkat, mivel ha időben orvoshoz fordulunk, úgy mi magunk is sokat tehetünk az állapotjavulásért. Milyen kezdeti tünetek jelentkezhetnek? Ilyenek a szív - és érrendszeri megbetegedések, az idegproblémák, a kéz - és lábujjak zsibbadása, a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizeletürítés, a szájszárazság, a nehezen gyógyuló sebek, főleg a lábszáron.

A tünetekről részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető tünete az állandó és szűnni nem akaró gyakori szomjúságérzet. Emellett megjelenhet az állandó vizelési inger is. A sok folyadékfogyasztás mellett megjelenhet az éhségérzet is, legfőképpen az édességek, cukros ételek iránti vágy. Ennek ellenére, a súlyvesztés - és a súlynövekedés is az egyik kezdő tünete a betegségnek.

Amikor a magas vércukorszint tartóssá válik, úgy megjelenhetnek olyan tünetek is, mint szűnni nem akaró fejfájás, szédülés és homályos látás. De a fáradtság is mindennapossá válhat.

Sokan először a bőrgyógyászatot keresik fel, mert szűnni nem akaró bőrpanaszaik, fekélyek, nehezen, vagy nem gyógyuló bőrsérüléseik is vannak. A 2-es típusú cukorbetegségre nagyon is jellemző a bőr gombás fertőzése, de a húgyúti fertőzések és a bőrviszketés is vezető tünetek lehetnek.

A szexuális diszfunkció, az orgazmus képtelenség is jele lehet a betegség meglétének. Ez a betegség ugyanis károsítja a nemi szervek ereit és idegeit és ez okozhat gondokat az együttlétek során. Mind a férfiak, mind a nők esetében megjelenik a szexuális diszfunkció, amely a kezelés után meg is szűnik.

A cukorbetegség és a kockázati tényezők

Mint a legtöbb betegségnek, a 2-es típusú cukorbetegségnek is vannak kockázati tényezői. Egyes életmódbeli tényezők fokozzák a betegség kialakulásának kockázatait. Ilyen a dohányzás, az inaktív életmód, az elhízás, legfőképpen a hasi elhízás jelenthet veszélyt. A betegség kialakulásában szerepet játszik a feldolgozott élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása, de a magas trigliceridszint és az alacsony HDL - koleszterinszint is a kockázati tényezők között szerepel.

A diagnózis és a cukorbeteg diéta

Amennyiben valaki megkapja a cukorbetegség diagnózisát, mindenképpen egy helyes étrend kialakítására kell törekednie. Hiszen a vércukorszint beállítása, jelentősen csökkentheti a cukorbetegség szövődményeinek a kockázatát. Az étkezés során törekednie kell a csökkent szénhidrát - és kalóriabevitelre. Az étrend kialakításában dietetikus segítségét kell kérni, aki személyre szabottan, a laboreredmények ismeretében, össze tud állítani egy olyan étkezési tervet, amely nem csak a megfelelő táplálkozást, hanem a súlycsökkenést is elősegíti.

A mozgás szerepe

A rendszeres testmozgásnak nagyon fontos szerepe van a cukorbetegség szövődményeinek elkerülésében. A rendszeres testmozgás ugyanis nem csak a vércukorszint csökkenésben van szerepe, hanem a testzsír - és a vérnyomás csökkentésében, illetve a szív-és érrendszeri betegségek kivédésében is.

Kapcsolódó cikkek

A meditáció elsajátításának 3 legfontosabb előnye

A meditáció elsajátításának 3 legfontosabb előnye

A meditáció tanulásának számos előnye van.

A világ leghíresebb macskafajtái

A világ leghíresebb macskafajtái

A Scottish Fold a világ egyik leghíresebb macskafajtája, amely aranyos megjelenése miatt a hírességek kedvencévé vált.

A cukorbetegségnek - Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?- számos tünete van, már a kezdeti szakaszban is.

Honnan tudom, hogy cukorbeteg vagyok?

A cukorbetegség kezdetben nem mutat szembetűnő és feltűnő tüneteket. Azonban, ha tudjuk, hogy pontosan mik a tünetei, úgy akár még visszafordíthatóvá is válik. A cikkben bemutatjuk ennek a betegségnek a legfontosabb szimptómáit.