Az ózdi labdarúgás történetének legnagyszerűbb játékosai

Akik rendszeresen követik a hazai labdarúgás történéseit, azok az elmúlt években főleg negatív kontextusban hallhattak az ózdi labdarúgás felől
Az ózdi labdarúgás sztárjai

Akik rendszeresen követik a hazai labdarúgás történéseit, azok az elmúlt években főleg negatív kontextusban hallhattak az ózdi labdarúgás felől. Megalázó vereségek, alkalmatlan körülmények és pénzhiány jellemezte a klubot, aminek a vége az NB3-as bajnokságból való kizárás és megszűnés lett. Azóta az Ózdi Kohásznak vége lett, jelenleg Ózd-Sajóvölgye néven kezdte újra az építkezést a csapat, mi most azonban visszautazunk az időben, és a BAZ megyei város dicsőbb múltját elevenítjük fel, méghozzá azzal, hogy összegyűjtöttük Ózd történelmének legnagyszerűbb labdarúgóit.

Vincze Ottó

Az egykori kiváló labdarúgóra méltán büszkék lehetnek az Ózdiak, ugyanis Vincze a város szülötte. Igaz ő a hazai csapatot csak az utánpótlásban erősítette, de mégiscsak itt tanulta meg a foci alapjait. Az Ózdi Kohász csapatában 1984 és 1986 között játszott, majd tehetségére hamar felfigyelt a Ferencváros és a még csak 12 éves Vincze gyorsan a fővárosban találhatta magát. Innen már nem is kell olyan sokat utaznia az időben, hogy eljussunk a Fradi 1995-ös Bajnokok Ligája szerepléséhez, ahol a válogatott középpályás két gólt is szerzett a Grasshoppers elleni mérkőzésen. Érdekesség, hogy az Ózdi Kohász egyik utolsó vezetőedzője az a Zoran Kuntic volt, aki akkoriban szintén meghatározó játékosa volt a Ferencvárosnak.

Csernai Tibor

Az egykori kiváló csatár, aki 1964-ben tagja volt az olimpiát nyerő magyar válogatottnak, szintén megfordult Ózdon. Igaz ő is csak két évet töltött a városban, 1960 és 62 között, de ezek közül a második szezon különösen kellemes emlék lehet az ózdiaknak, ugyanis ekkor került fel az élvonalba a csapat. Csernai teljesítményére nem lehetett panasz, 26 mérkőzésen 19 gólt szerzett, de ez sem volt elég a bentmaradáshoz, és egyben Csernai maradásához sem, aki a kiesés után a Tatabányai Bányászhoz igazolt, ahol folytatta a gólgyártást.

Csank János

A Vinczéhez hasonlóan szintén ózdi születésű Csank János, főként edzőként csinált komoly karriert magának, de azért játékosként is megjárta a magyar első osztályt, méghozzá ami különösen büszkeséggel tölthette el, hogy ezt a szülővárosa csapatával tette, ugyanis ő is tagja volt az 1961-62-es szezonban az élvonalban szereplő ózdi gárdának. Az egykori kapus két időszakban is védett Ózdon, először 1961-65 között, majd egy négyéves debreceni kitérő után ismét visszatért szülővárosába, és még 3 évet eltöltött itt, de ekkoriban már az NB1 közelében sem voltak, a másod- és a harmadosztály között ingázott a csapat. Mindenesetre Csank a visszavonulása után komoly edzői karriert futott be itthon, többszörös bajnoknak mondhatja magát és több mint két évig a válogatott szövetségi kapitányi feladatait is elláthatta.

Kapcsolódó cikkek

Az ózdi labdarúgás sztárjai

Az ózdi labdarúgás történetének legnagyszerűbb játékosai

Akik rendszeresen követik a hazai labdarúgás történéseit, azok az elmúlt években főleg negatív kontextusban hallhattak az ózdi labdarúgás felől