Mi az infravörös fűtés?

Az infravörös fűtés olyan fűtési módszer, amelynek során az infravörös sugárzás melegíti fel a környezetében lévő testeket. A levegő így nem melegszik fel, és nem vesz részt a hőátadásban, ami az infravörös fűtőberendezéseket energiahatékony, kényelmes és egészséges megoldássá teszi. Az elektromos áram, földgáz vagy propán felhasználásával az infravörös fűtőberendezések hatékonyan és gazdaságosan termelnek hőt.
Mi az infravörös fűtés?

Az infravörös spektrum elektromágneses hullámainak hullámhossza széles tartományban van, 780 nm-től egészen 10 mikronig (µ) az ipari folyamatokhoz. Az infravörös hullámok által termelt hő több száz Celsius foktól 3600 C-ig terjed.

Manapság az infravörös fűtőtestek különböző jellemzőkkel és kivitelben kaphatók, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az ipari, kereskedelmi és lakossági igényekhez. Felmelegítik a felületeket lakóterekben, irodákban, munkahelyeken, garázsokban és raktárakban.

Az ipar számára előnyösek az infravörös fűtőberendezések, mivel számos folyamatot képesek végrehajtani, például szárítást, keményítést, nyomtatást és hőformázást. Az orvostudományban az infravörös melegítőket a fizioterápiában használják a rehabilitáció segítéséhez.

Az infrafűtés története

Az infravörös régiót Sir William Herschel brit-német csillagász fedezte fel az első ipari forradalom idején. Az infrafűtést a második világháborúban kezdték alkalmazni a katonai felszerelésekre felvitt festékek és lakkok szárítására. A kivételesen hatékony fűtési folyamat végül felváltotta a tüzelőanyag-fogyasztó konvekciós kemencéket, amelyek sokkal drágábbak voltak, és kimerítették az üzemanyag-tartalékokat.

A zöldebb technológiák iránti törekvéssel a századfordulón újraindult az infravörös fűtőtestek fejlesztése. A fűtési tartomány több régióra bővült az infravörös spektrumban. Új konfigurációkat tanulmányoztak, úgy, hogy az infravörös fűtőtestek több helyre is beszerelhetők legyenek, ideértve az otthonokat és irodákat, vagy ipari létesítményeket. A technológia gyors fejlődése az infravörös fűtés használatának folyamatos növekedéséhez és fejlődéséhez vezetett.

Működési elvek az infravörös fűtőberendezések mögött

Az infravörös hő a fűtés legalapvetőbb formája, és a hő közvetlen átadása a fűtőberendezésről egy tárgyra vagy anyagra a levegő felmelegítése nélkül. Az infravörös fűtőtest által termelt hő ugyanaz, mint a napból származó környezeti hő. Az infravörös fűtőberendezésben a panelek infravörös sugárzást bocsátanak ki, amely folyamatosan terjed, amíg szilárd tárggyal nem találkozik.

A hagyományos fűtésnél a környezet levegője felmelegszik, mielőtt bármilyen tárgy megérezné a hőmérséklet növekedését. Az infravörös fűtőtesteket úgy tervezték, hogy hőt sugározzanak a meleg tárgyakra, és ne változtassák meg a helyiség hőmérsékletét. Habár gyorsan emelik a tárgyak vagy anyagok hőmérsékletét, az infravörös fűtőberendezések minimális energia felhasználásával, alacsonyabb költséggel viszik véghez a fűtési folyamatot.

Kapcsolódó cikkek

A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

A klímahasználat legfontosabb tudnivalói

Napjainkban a nyári meleget inkább hőségnek nevezhetjük, a 35 fok fölé emelkedő értékeivel, ez a magas hőmérséklet pedig nagyon megnehezíti az emberek mindennapi életét.

Mi az infravörös fűtés?

Mi az infravörös fűtés?

Körüljárjuk, mit takar a legkorszerűbb fűtési módszer.